Bomen klimmen, verstoppertje doen of stampen in de plassen: als kind breng je heel wat uren spelend door. Maar zodra we volwassen worden stoppen we ermee. Zonde, want het is zo goed voor je. Met deze tips van Zin in morgen laat je het kind in jezelf weer los.

De drang om te spelen zit diep in onze natuur. Als kind deed je het als vanzelf, maar als je goed om je heen kijkt, zul je merken dat ook volwassenen spelen. Denk aan die hobby of sport waar je helemaal in op kan gaan, die persoon die fanatiek iets verzamelt, spontane dansjes doen in je woonkamer, geinen met een collega, een taart bakken op je vrije dag of je handen vies maken in de tuin. 

Spelen betekent voor iedereen iets anders, en er zijn oneindig veel manieren waarop je kan spelen. Maar wat maakt dan iets wat je doet spelen, en niet gewoon een taak of activiteit?

'Als het doel belangrijker is dan hetgeen wat je doet, ben je waarschijnlijk niet aan het spelen'

Stuart Brown

Doelloos en vrij

Arts, psychiater en onderzoeker Stuart Brown zegt: ‘Als het doel belangrijker is dan hetgeen wat je doet, ben je waarschijnlijk niet aan het spelen.’ Hij richtte het National Institute for Play op, dat zich inzet om het begrip en de toepassing van spel in de samenleving te bevorderen. Brown ontdekte dat je spel, los van vorm en inhoud, aan de hand van deze kenmerken kunt herkennen: 

  • Spelen doe je vrijwillig 
  • Spelen heeft geen doel
  • Spelen geeft je een goed gevoel (waardoor je het ook vaker wilt doen) 
  • Spelen creëert een staat van ‘flow’: je gaat ergens helemaal in op, je hebt geen gevoel van tijd en je ego (je ‘ik’ gevoel) verdwijnt naar de achtergrond 
  • Spel bevat improvisatie, spontaniteit en vergissing: dit leidt tot nieuwe inzichten, nieuw gedrag en nieuwe manieren van zijn en doen 

In de kern is spelen dus een mentale staat van zijn waar je je in bevindt, terwijl je iets aan het doen bent. Je hebt dus niet veel nodig om te spelen, behalve een dosis zin en nieuwsgierigheid! 

Blij hoofd, blije jij 

Oké, en waarom zou je dan meer gaan spelen? Als je speelt, gebeurt er van alles in je brein en lichaam. En dat kan allerlei positieve effecten hebben op hoe je je voelt. Zo kan spelen zorgen voor:

Minder stress, meer geluk

Spelen verminderd stress in je lichaam en zorgt voor meer hormonen die je rustig en blij maken. Daarnaast is je aandacht helemaal in het hier en nu en niet bij het verleden, de toekomst, je verantwoordelijkheden of je zorgen. Dit zorgt voor mentale en fysieke ontspanning.

Creativiteit

Spelen stimuleert je verbeelding en daagt je uit om out of the box en probleemoplossend te denken.

Fijn voor je brein

Spelen werkt als smeerolie voor je brein, het stimuleert je brein om nieuwe verbindingen te verkennen. Het versterkt onder andere je geheugen en vergroot je vermogen om je aan te passen en te leren van nieuwe ervaringen. 

Verbinding

Tijdens het spelen kun je verbinden met anderen en de wereld om je heen. Het daagt je uit om samen te werken, anderen te vertrouwen en je open te stellen voor intimiteit en nieuwe ervaringen.

'Dit is het echte geheim van het leven. Volledig betrokken zijn bij wat je doet in het hier en nu. En in plaats van het werk te noemen, besef je dat het spel is'

Alan Watts

Meer spelen? Zo doe je dat! 

Nu denk je misschien: hé, blijkbaar speel ik genoeg! Of misschien denk je: ik kan juist wel wat meer spel in mijn leven gebruiken. Daarom heeft Zin in morgen een paar tips voor je: 

Verveel je

Verveling is een waardevolle bron van creativiteit en ontspanning. Leg je telefoon of andere afleidingen dus even opzij en laat de verveling wat vaker toeslaan. Probeer dit eens tijdens een vrije dag. Je zult zien dat er meer ruimte ontstaat in je hoofd en je creativiteit geprikkeld wordt.

Probeer en experimenteer

Haal wat materiaal in huis waarmee je creatief kunt zijn. Wat kun je bijvoorbeeld doen met stukjes natuur uit je tuin of het bos? Oude tijdschriften en kranten? Oude kleding? Pen en papier? Ga knutselen en klooien, experimenteer in de keuken, pak je oude gitaar uit de kast, klim in een boom, doe een dansje, ga rollen door het zand op het strand: volg je nieuwsgierigheid!  

Speel mee

Als je kinderen hebt, een nichtje of neefje: laat je meevoeren in hun nieuwsgierigheid en fantasie. Wie weet schudt het ook jouw verbeeldingskracht weer wakker. Dit is een uitgelezen kans om voorbij je dagelijkse sleur weer eens lekker gek te doen!  

Speel samen

Nodig je vrienden uit om samen iets te doen. Het maakt niet zoveel uit wat: voetballen, een kaartenspel, bomen klimmen, levend stratego, boetseren, schilderen. Het belangrijkste is dat jullie je aandacht bij elkaar hebben en op kunnen gaan in wat jullie doen. 

Meer inspirerende verhalen?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Zin in morgen - luisteren naar je lichaam