Wat doe jij als het leven even tegenzit? Zin in morgen heeft een tip: ga boogschieten! Scroll verder voor de vijf redenen om het een keer te proberen.

In Zin in morgen krijgt Thomas Cammaert een les boogschieten van Jac Rongen. Jac is coach en therapeut en ging boogschietsessies geven nadat hij ontdekte wat er met mensen gebeurde tijdens de outdoor trainingen die hij gaf. Ze werden rustiger en konden zich beter openstellen voor hun gevoel. 

Anders kijken en denken

Coaching in combinatie met boogschieten brengt precies wat je nodig hebt bij spanning en zorgen, zegt Jac. Met pijl en boog leert hij mensen omgaan met stress en helpt hij ze trauma’s verwerken: ‘Terwijl je het doet, word je steeds bewuster van het hier en nu en van je beweging. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden en gaat anders kijken en denken.’

Meditatieve sport

Dat is zo’n rare gedachte nog niet, want voor veel mensen is boogschieten een meditatieve sport. Het Japanse kyudo bijvoorbeeld - kyudo betekent letterlijk ‘de weg van de boog’ - heeft een duidelijke link met het zenboeddhisme en het Taoïsme. Bij deze vorm van boogschieten mediteer je in de beweging en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. ‘In de roos’ schieten is daarbij niet eens je einddoel. Je hoeft namelijk niets te presteren, je oefent vooral in handelen zonder oordeel en leven in het moment. 

Vijf redenen om te gaan boogschieten

1. Goed voor lichaam en houding

Tijdens boogschieten gebruik je je hele lijf. Je beweegt ogenschijnlijk niet veel, maar om de boog vast te houden en de pees aan te spannen, heb je de spieren van je rug, schouders, buik en armen én benen nodig. Daarbij versterk je je balans en je coördinatievermogen.

2. Eén met de natuur

Je kunt boogschieten op een speciale schietbaan, maar Jac houdt zijn boogschietsessies in het bos omdat hij wil dat mensen één worden met de natuur. De natuur en de buitenlucht hebben een rustgevend effect en omdat je tijdens het boogschieten bewust met je ademhaling werkt, komt je zenuwstelsel extra tot rust.

3. Goed voor je concentratie

Boogschieten verbetert je concentratie omdat je verschillende handelingen tegelijk verricht. Je houding moet goed zijn, de boog stevig gespannen en je pijl moet uiteindelijk naar zijn doel, hoewel laatste niet eens het belangrijkste is als je het voor je eigen ontwikkeling doet. Je hebt er zelfbeheersing en geduld voor nodig, eigenschappen die ook na het boogschieten van pas komen, bij het nemen van moeilijke beslissingen bijvoorbeeld.

4. Je blik verandert

Boogschieten maakt dat je anders naar je omgeving en jezelf gaat kijken. Je wordt je bewuster van je gedrag en leert meer in het nu aanwezig te zijn. Het kan zijn dat je patronen ontdekt waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Weerstand of onrust bij tegenslag bijvoorbeeld. Zo leer je de lessen die je tijdens het boogschieten opdoet ook inzetten om nieuwe mogelijkheden in je eigen leven te ontdekken.

5. Goed voor je zelfvertrouwen

Bij het spannen van de boog open je je borstkas. Dat is niet alleen goed voor je houding, het kan ook een diepere laag in jezelf openen. Zo kunnen er gevoelens loskomen die je anders misschien onderdrukt. En dat kan heel bevrijdend werken. Jac zegt daarover: ‘Ik zie het proces als een bloem die langzaam opengaat; blaadje voor blaadje komt hij uit en dat zie ik ook bij mensen gebeuren als ze gaan boogschieten.’

Kijk naar Zin in morgen

In Zin in morgen ervaart Thomas wat boogschieten met je doet. De druk die hij zichzelf oplegt en de boog die vaak gespannen staat in zijn eigen leven, zitten hem soms in de weg. Hoe kan hij daarmee omgaan met behulp van de pijl en boog? Kijk de aflevering terug op NPO Start.

Zin in morgen - boogschieten