Wandelen in het donker? Je eerste associatie is vast: ‘Eng of griezelig’. Maar het is een bijzondere manier om rust te vinden en beter naar je zintuigen te leren luisteren. En in het donker kun je jezelf met nieuwe ogen bekijken. Durf jij het aan?

De voordelen van (avond)wandelen

We weten het natuurlijk wel, maar toch nog even: wandelen is misschien wel een van de beste manieren van bewegen die er is. Het is goed voor je hart, gewrichten, bloedsomloop en je conditie. En het houdt stress buiten de deur.

Maar wandelen, én wandelen in de avond heeft nog meer voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat een wandeling voor het slapengaan je slaapkwaliteit verbetert. En daarbij is een wandeling na het eten goed voor je spijsvertering.

De kracht van je zintuigen

Maar wat wandelen in het donker misschien wel het mooist maakt, is dat je de natuur - en je eigen rol daarin - vanuit een heel ander perspectief gaat zien. Omdat je zicht in het donker een stuk minder is, gaan je andere zintuigen juist beter werken. Je wordt je veel bewuster van de geluiden en geuren om je heen. Overdag merk je dat minder snel op omdat je ogen dan meestal ‘het grote werk’ doen, maar in het donker beleef je alles op een heel andere manier.

Daarbij draagt geluid ’s nachts verder omdat de andere omgevingsgeluiden er even niet zijn. En komen de vleermuizen, uilen, nachtvlinders, vossen of egels tevoorschijn.

Spirituele ervaring

Juist omdat je je zintuigen zo anders gaat gebruiken, kan een nachtwandeling je een heel intens gevoel geven. Terwijl het leven overdag vaak hectisch en druk is, ontstaat er in het donker juist ruimte voor verbinding en vertraging.

Je ziet weliswaar minder, maar tegelijk heeft het donker ook iets onbegrensds. Of het nu is bij het licht van de maan of juist bij het fonkelen van de sterren, wandelen in het donker kan je het grootse gevoel geven één te zijn met jezelf, de natuur en het universum.

Maak jij weleens 's avonds een wandeling?
Choices

Voorbereiding van je ogen

Wil je samen met iemand, of alleen als je dat niet eng vindt, een wandeling in de schemering of het donker gaan maken? Bereid je ogen dan een beetje voor. Dit doe je door als de schemering intreedt je ogen daar vast aan te laten wennen.

Doe dus geen lampen aan voordat je op pad gaat en kijk buiten ook niet in de koplampen van auto’s of naar het scherm van je mobiele telefoon. Zo wordt het makkelijker om te kijken in het donker. Als je met gesloten ogen heel licht je oogkassen masseert, kan dat je nachtzicht ook wat verbeteren.

'Je kunt nergens verder kijken dan in de duisternis'

Jon Fosse, schrijver

Waar moet je zijn?

In Nederland kun je in de regel niet zomaar ’s nachts de bossen in. De meeste natuurgebieden zijn tussen zonsondergang en -opkomst gesloten. Maar als je in de buurt van een strand woont of in een rustige, groene omgeving, kun je natuurlijk wel gewoon een wandeling maken. En zelfs je eigen dorp of stad kent mooie plekken waar het prachtig nachtwandelen kan zijn.

Je kan ook een nachtwandeling boeken bij Staatsbosbeheer waarbij je samen met de boswachter de natuur ingaat. Daar zitten prachtige vollemaanwandelingen bij, maar ook wandelingen waarbij je vallende sterren gaat kijken (in augustus) of wandelingen waarbij je op zoek gaat naar specifieke nachtdieren zoals nachtzwaluwen.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg