Thomas Quartier (1972) werd geboren in Duitsland. Hij is theoloog en filosoof. In 2012 trad hij in bij de benedictijnen. Hij woont in de Abdij van Keizersberg in Leuven.

Toen ik rond de dertig was en op de universiteit als theoloog werkte, raakte ik geïnteresseerd in kloosters. Dat had te maken met de geleefde religie op die plekken, maar ook met de levensvorm die daar al eeuwenlang bestaat. Ik dacht: 'Ik heb als wetenschapper en docent wel een werkvorm, maar geen levensvorm'. Daar had ik wel behoefte aan, en ik raakte 'verliefd' op het kloosterleven.

Ritueel en karakter

‘De benedictijnen zijn de orde met de meeste nadruk op rituelen. Alles in het klooster heeft een ritueel karakter, niet alleen de diensten maar ook de maaltijden etc. Ik ben een ritueel-gevoelig mens- ik ben ook hoogleraar voor rituele studies. Vandaar dat juist deze orde mij trok. Het is de meest liturgische spiritualiteit die we in de katholieke kerk kennen, en daar ligt mijn hart.’

‘De dag in een benedictijns klooster wordt bepaald door het ritme van de vieringen: als de kloosterbel luidt kom je samen voor een half uur gemeenschappelijk psalmenzingen. Vanuit de stilte vroeg in de ochtend met de Lauden, tot het weer donker en stil is met de Completen. Dat is de kern van de dag, en al je werkzaamheden of je vrijetijdsbesteding richten zich daarnaar. Een dagelijkse 'Copernicaanse ommekeer': maak wat schijnbaar bijzaak is tot de kern. Dat is heel goed voor mij, omdat ik van nature best een druk baasje ben.’

‘God is het open einde van je verlangen'

Ieder mens heeft een klooster in zijn of haar leven nodig. Dat betekent niet dat iedereen monnik moet worden. Maar wel dat het heilzaam voor iedereen is om regelmatig de weg naar binnen te bewandelen, naar je eigen innerlijk. Dat brengt je dichter bij jezelf, de mensen in je omgeving en God. Die laatste te zoeken, is een verlangen naar ‘zin’, dat ook voor mensen die zich als niet-gelovig beschouwen relevant kan zijn. God is het open einde van je verlangen. Als je daar geen ruimte voor maakt door momenten van contemplatie, sta je er niet bij stil en mis je wellicht de ultieme horizon van je leven.

De kloostercast,  iedere werkdag te beluisteren via KRO-NCRV, Spotify en jouw favoriete podcastapp