In de supermarkt staat het groente- en fruitschap er geordend bij. De helft staat in de koeling, de andere helft keurig uitgestald in kratten. Maar waar bewaar je die groente- en fruitsoorten thuis? Houd je hierbij de indeling van de supermarkt aan, of juist niet? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Deze groenten bewaar je in de koelkast

Niet alle groentesoorten staan in de supermarkt op de plek die je thuis ook het beste kunt kiezen. Waar je in de winkel de groente in een krat ziet staan, kun je die soms beter wel bij thuiskomst meteen in je koelkast doen. De volgende groentesoorten bewaar je volgens het Voedingscentrum het best gekoeld:

  • Bladgroente: sla, spinazie, witlof, andijvie, paksoi, bosui, snijbiet, prei en bleekselderij. 
  • Groene bonen: sperzieboon, haricot vert, sugarsnap, kousenband en peul.
  • Paddenstoelen: champignon, kastanjechampignon, shiitake, oesterzwam, koningszwam, cantharel, portobello en eekhoorntjesbrood.
  • Kolen: broccoli, spruitjes, spitskool, groene kool, rode kool en bloemkool.
  • Alle voorgesneden groente.

Vooral veel bladgroente zie je in de supermarkt niet in de koeling liggen. Toch kun je dat thuis beter wel doen. Leg al deze groenten bovendien in de groentela van je koelkast. Hier drogen ze minder snel uit, doordat de luchtvochtigheid er hoger is.

Deze groenten bewaar je niet in de koelkast

Sommige groenten drogen uit of gaan schimmelen van een te koude bewaarplek. Zorg ervoor dat je deze groentesoorten op een groenteschaal legt:

  • Vruchtgroenten: komkommer, aubergine, paprika, tomaat en courgette.
  • Wintergroenten: biet, pompoen, ui, knolselderij, pastinaak, aardappel, zoete aardappel en winterpeen.

Hierbij is het belangrijk dat je vruchtgroenten die in een plastic verpakking zitten, erin laat totdat je ermee gaat koken. Het plastic voorkomt namelijk uitdroging. Bij de wintergroenten kun je juist beter níet een plastic verpakking eromheen laten zitten. Die gaan hier juist sneller van schimmelen, omdat de vochtconcentratie in de verpakking er hoog van wordt.

Stijgt het kwik boven de 25 graden? Dan is het toch weer wél raadzaam om al deze groenten in de koelkast te doen.

[De tekst gaat door onder het volgende blok]

Keuringsdienst van waarde - babygroente

Van een hoop soorten groente bestaat er ook een minivariant. En kijk je op het prijskaartje, dan is het verschil met de volwassen variant niet mals. Hoe komt het dat je voor babypaprika's, -komkommers en -bietjes vaak zoveel meer betaalt? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Sosha - babygroenten

Hier bewaar je fruit

Bij fruitsoorten komt de beste bewaarplek thuis ook niet altijd overeen met de supermarkt. De volgende fruitsoorten kun je beter in de koelkast leggen:

  • Appel en peer.
  • Nectarine en perzik.
  • Kiwi en druiven.
  • Bosvruchten en steenvruchten: aardbei, aalbes, braam, bosbes, cranberry, framboos, kers en kruisbes.

Deze vruchten bewaar je juist beter op de fruitschaal:

  • Citrusvruchten: mandarijn, sinaasappel, grapefruit, limoen, citroen, mineola en pomelo.
  • Exotisch fruit: banaan, mango, ananas, meloen en guave.

Deze groente- en fruitsoorten gaan niet samen

Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar:

  • Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit. Bananen, peren, appels en tomaten bevatten namelijk het stofje ethyleen. De aubergine en paprika kunnen hier slecht tegen: ze worden er bitter van en krijgen er plekjes door.
  • Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart.
  • Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren. Ui neemt namelijk snel de smaak van knoflook over.

Zin gekregen om te koken met seizoensgroente paprika?

Download hier drie heerlijke recepten met paprika: pasta, flammkuchen en salade.

paprika seizoensgroente recepten