goedemorgen donderdag 13 april 2017
Helden

Meisje maakt rivieren eigenhandig schoon

Foto: Flickr | Bron: Tedxinnovations

oor giftige algenbloei werden de rivieren in haar stadje vies en een gevaar voor zowel de vissen als de mensen die het water in wilden. Paige Brown besloot er iets tegen te doen.

Met slechts zeventien jaar oud wilde Paige een manier vinden om het giftige proces tegen te gaan. Ze ondervond dat waterplanten stierven, vervolgens ook weer zuurstof uit het water weghalen en dat dit proces zich bleef herhalen, tot het water te vervuild was om in te spelen of om in te leven.

Op school leerde ze bij scheikunde over dit proces en besloot onderzoek te doen naar mogelijke oplossingen. Ze bouwde haar eigen laboratorium in de kelder van haar ouders en zeven maanden lang verzamelde ze data en analyseerde het. Ze kwam erachter dat, ironisch genoeg, calciumalginaat, dat afgeleid is van algen de oplossing vormde.

Ze maakte een simpel blok van het calciumalginaat in combinatie met wat haarspeldjes dat kon drijven in de rivier. Het kan genoeg spul absorberen om binnen een paar dagen twee grote boilers aan water schoon te maken, met de minimale kosten van slechts vier cent!

Brown werkt nu aan een variant van haar uitvinding die ook de giftige bacterie E. coli kan doden.

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail