goedenacht donderdag 10 maart 2016
Goed nieuws

Van boot tot rugzak

boot rugzak
Foto: RFERL

p 29 februari 2016 begonnen twee Nederlandse vrijwilligers met een week lang durende workshop om van vluchtelingenboten, rugzakken te maken. Hierdoor gaat er niet alleen geen materiaal verloren, maar hebben de vluchtelingen aan wie ze de workshop geven op Lesbos, een stevige rugzak om hun reis te vervolgen.

Floor Nagler hielp afgelopen januari met de overtocht en toen vielen haar twee dingen op: de migranten hebben een rugzak nodig voor hun verdere tocht en hebben deze vaak niet, en alle boten en reddingsvesten worden aan de kust achtergelaten. Terug in Nederland dacht ze met Didi Aslund over mogelijke manieren om hier iets aan te doen. Uiteindelijk werd voor de twee problemen één oplossing gevonden.  

De twee dames besloten van het overgebleven materiaal rugzakken te maken en de migranten te leren hoe ze zelf de tassen kunnen fabriceren. Nagler en Aslund noemen hun initiatief ‘It Works’, hetgeen hun aanpak reflecteert. Dit project is onderdeel van het Griekse initiatief ‘Odddysea’, waarbij allerlei spullen worden vervaardigd uit overgebleven materiaal. Deze spullen worden verkocht en de opbrengst komt vervolgens ten goede van de vluchtelingen.

Het vervaardigen van tassen uit boten is één van de vele creatieve oplossingen die worden bedacht om de uitdaging van het voeden, kleden en het onderdak geven aan de migranten aan te gaan. En dit is nogal een uitdaging omdat ze in een olijfgaarde zitten zonder enige infrastructuur en een zeer beperkt budget. Er zijn nog meer initiatieven op touw gezet. Zo is er een “schoenenoven” vervaardigd door met tinnen dakjes zonlicht af te ketsen op planken waar de schoenen liggen die door de reis over zee doorweekt zijn geraakt. Water voor de keuken wordt verwarmd door een buis die onder rottende olijfbladeren ligt; deze worden heet wanneer ze ontbinden. Op deze manier wordt geprobeerd om door met de omgeving en het restmateriaal te werken, de situatie voor vluchtelingen te verbeteren.

Bron:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail