goedemorgen woensdag 25 mei 2016
Goed nieuws

Supermarkten zonder verpakking

Foto: Flickr | Bron: Trueactivist/Ewao

fgelopen jaar werd in Duitsland een supermarkt geopend waar geen gebruik wordt gemaakt van verpakkingen. Deze zomer volgt Scandinavië.

80% van de producten die in supermarkten worden verkocht, hebben een schadelijke verpakking. Het gevolg is dat er zo’n 156 kilo aan niet-afbreekbaar afval wordt weggegooid in Europa. Maar niet alleen het afval is een probleem; doordat de producten vaak in te grote verpakkingen zitten, wordt er ook veel eten weggegooid.

Hier hebben de Duitse en Deense supermarkten een oplossing voor gevonden. Door de producten niet meer te verpakken, kunnen mensen precies zoveel kopen als ze nodig hebben en kunnen ze dit in hun eigen meegebrachte containers en verpakkingen doen.

Voor vloeibare producten worden er flessen in de winkel beschikbaar gesteld, die vervolgens, wanneer ze worden teruggebracht, meteen schoon worden gemaakt en opnieuw gebruikt kunnen worden.

De Duitse supermarkt, Unvertpackt, presenteert de producten in grote containers en diende als inspiratie voor de nieuwe supermarkt in Kopenhagen, genaamd LØS Market. De naam van de nieuwe supermarkt betekent zowel ‘vrij’ als ‘oplossing’ en het grote verschil met haar Duitse voorloper is dat de meeste producten biologisch zijn en van plaatselijke boeren komen.

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail