goedemorgen vrijdag 11 maart 2016
Goed nieuws

Paus Franciscus over ongelijkheid

Paus Franciscus
Foto: Flickr.

at we in een wereld leven vol (economische) ongelijkheid is een bekend gegeven. Ook in Nederland zijn de verschillen in inkomen soms groot. Paus Franciscus, door de Amerikanen ook wel 'inspiration-Pope' genoemd, liet zijn licht afgelopen zomer tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten op die situatie schijnen. 

Toen Paus Franciscus in 2013 werd gekozen, was dat de eerste keer dat een Jezuïet, Paus werd. Jezuïeten staan erom bekend zich bezig te houden met sociale vraagstukken en menselijke en spirituele vorming. Het is daarom niet verwonderlijk dat de Paus zich ook bezighoudt met het sociale en economische vraagstuk van (inkomens)ongelijkheid. 

Volgens de Paus zorgt de kapitalistische samenleving, zoals we die nu kennen, voor uitsluiting. Er is maar een beperkte groep mensen die echt kan deelnemen aan het kapitalisme en er ook de voordelen van meepakt. Dat is goed zichtbaar in de ongelijkheid tussen de rijke eerste wereld en veel armere tweede of derde wereld.  

Geld moet dienen, niet regeren

Veel beter zou het volgens de Paus zijn, wanneer we allemaal samen zouden werken aan een bepaald doel: wanneer we minder voor persoonlijk gewin, maar meer voor het algemeen goed zouden gaan. Daarnaast moeten we meer samenwerken met de natuurlijke wereld, in plaats van deze uit te buiten voor ons eigen gewin. 

Met deze woorden wilde de Paus vooral laten zien dat we in de eerste wereld enorm gezegend zijn, maar dat vaak niet doorhebben. Door aandacht te geven aan (inkomens)ongelijkheid, vraagt de Paus ons om goed in de spiegel en om ons heen te kijken en heel eerlijk te zijn over wat we zien. Dit kan ervoor zorgen dat we uiteindelijk meer gaan voor samen en minder voor alleen. 

Bron:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail