goedemorgen dinsdag 08 maart 2016
Goed nieuws

In plaats van een boek, een mens 'lenen'

Foto: Flickr.

e traditionele bibliotheek kent iedereen wel: je leent een boek, leest het uit en brengt het weer terug. Maar dat is niet genoeg, vonden de bedenkers van de 'menselijke bibliotheek'. Het concept begon in 2002 in Denemarken en vindt inmiddels over de hele wereld plaats. 

Het lenen van een mens, dat klinkt nogal bizar. De 'menselijke bibliotheek', zoals het in Nederland genoemd wordt, betekent dat je een boek leent en daarbij ook maximaal dertig minuten met een persoon kan praten, die alles over het betreffende onderwerp of boek weet. 

In 2002 werd dit voor het eerst gedaan door de jeugdorganisatie 'Stop the violence' in Denemarken. Inmiddels zijn er over de hele wereld met speciale gelegenheden 'human libraries' te vinden. Ook in Nederland is de 'menselijke bibliotheek' al verschillende keren voorbij gekomen. 

Stel je voor dat je een boek leent over autisme en daarbij dertig minuten spreektijd met een persoon met een autismespectrum stoornis krijgt: een vernieuwende en leerzame manier van informatie tot je nemen. Dit kan niet alleen met informatieve boeken, maar ook met fictieboeken. De personen die je kan 'lenen', zijn voor dertig minuten de belichaming van het boek. Je kan ze alles vragen, vertellen of met ze praten over het boek. 

Een 'menselijke bibliotheek' kan op elk moment, op elke plek worden georganiseerd. Hou dus goed in de gaten of er in jouw omgeving misschien binnenkort ook een 'menselijke bibliotheek' wordt georganiseerd. Dat zou wel eens voor interessante ontmoetingen kunnen zorgen!

Bron: 

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail