goedemorgen zaterdag 27 februari 2016
Goed nieuws

Hoe afgedankt schoeisel leidt tot schone oceanen

teenslipperkunst ocean sole
Foto: Flickr.

et klinkt wellicht niet voor de hand liggend om teenslippers te verwerken tot kunst, maar in Kenia gebeurt het toch. Ocean Sole schoont de oceanen op, door teenslippers die aangespoeld zijn aan de kust te verwerken tot kleurrijke kunstwerken. Niet alleen zorgt dit voor een opgeruimde oceaanbodem, het creëert ook werkgelegenheid. Deze kunst beperkt zich niet tot de Afrikaanse markt; binnenkort is er ook teenslipperkunst in de vorm van de Hollandse koe verkrijgbaar in Nederland.

Door te werken volgens het ‘trade not aid’ principe, ofwel; werkverschaffing in plaats van liefdadigheid, zorgt Ocean Sole voor een eerlijk inkomen voor de kunstenaars en zetten ze daarnaast recycleprojecten op, waarmee ze de plastic soep in de oceanen tegengaan. Veel van de Keniaanse kunstenaars die voor het initiatief werken, maakten voorheen kunstwerken van hout voor toeristen en door het overstappen naar het gebruikte plastic materiaal, wordt de houtkap beperkt. Binnenkort wordt er een pop-up vestiging in Brabant geopend waar de nieuwste teenslippercreaties tentoon worden gesteld.

Goed nieuws voor het milieu, want er verschijnen gelukkig steeds meer van dit soort bedrijven en initiatieven, die kunst of praktische dingen maken van afval. En het is niet alleen de plastic soep die aangepakt wordt: ook fietswielen, Russische zeemijnen, autobanden, metalen borden, oud speelgoed en allerlei ander afval moet er aan geloven.  Op verschillende websites zijn tientallen initiatieven te vinden waarbij van plastic en ander afval kunst wordt gemaakt. En dat allemaal hier in Nederland.

Maar hoe kunnen we hier zelf aan bijdragen? Het meeste afval dat voor de genoemde kunstwerken gebruikt wordt, wordt grootschalig ingezameld door bedrijven en gemeenten. Je levert zelf een positieve bijdrage aan het milieu door afvalkunst aan te schaffen; afval te scheiden of donaties te maken aan de initiatieven die zich hiervoor inzetten. Op de onderstaande websites vind je meer informatie over de kunst van verschillende initiatieven en de mogelijkheden om je steentje, of plastic flesje, bij te dragen.

Bronnen:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail