goedenacht maandag 22 februari 2016
Goed nieuws

De sport waarbij beide landen een thuiswedstrijd spelen

Flickr

eder jaar vindt er op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico een spelletje volleybal plaats met het grenshek als net. De naam van de sport? Wallyball.

Het is Naco (Arizona) tegen Naco (Mexico), twee plaatsen die vroeger één stadje vormden. De wedstrijd is onderdeel van het jaarlijkse Fiesta Bi-Nacional festival. Tijdens dit festival wordt er een belangrijk politiek statement gemaakt: grenzen kunnen mensen niet tegen elkaar opzetten.

“We blijven de grens, en elkaar, opzoeken om aan de rest van de wereld te laten zien dat we deel zijn van dezelfde familie.”

“Voor ons representeert het spel het vieren van het samenkomen van twee landen.” Aldus Jose Lorenzo Villegas, de burgemeester van Naco in Mexico.

Wat opmerkelijk is, is dat zowel de Mexicaanse als de Noord-Amerikaanse teams thuis spelen, met het hek als net, waardoor het spel niet illegaal is.

De grenssport zou voor het eerst gespeeld zijn tijdens een Mexicaans feest in 1979. In 2006 werd het door een tijdschrift opgepikt en nieuw leven ingeblazen. De wallyballende inwoners van Naco inspireren ook andere grensplaatsen om mee te doen met grenssporten. Zo worden er op verschillende grensplaatsen aan de kust beachvolleybal gespeeld; wordt er in de grensplaatsen Mexicali-Calexico een voetbalwedstrijd gespeeld en vinden ook in Tijuana en San Diego in Californië wallyball wedstrijden plaats.

Het hek is helaas te hoog om goed te kunnen smashen en menig speler heeft aan het eind van het spel een aantal blauwe plekken, want het hek is lang zo zacht niet als een volleybalnet. Maar dat heeft de spelers gelukkig nooit tegengehouden. Middels spel laten ze zien dat dat mensen niet te verdelen zijn door zoiets simpels als een grenshek.

Bronnen:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail