goedemorgen maandag 22 februari 2016
Goed nieuws

De Paus tegen internetpesters

Paus Franciscus
Foto: Flickr.

aus Franciscus staat al langer bekend om zijn vooruitstrevende gedachten en de manier waarop hij de zaken regelt in het Vaticaan, maar de moderne kant die hij nu laat zien is opmerkelijk!

De Paus is al vaker met een tablet gespot en spreekt zich nu ook uit over digitale communicatie in de 21e eeuw.

“Sociale netwerken kunnen relaties en het goeds dat in de maatschappij gebeurd bevorderen, maar ze kunnen ook bijdragen aan polarisatie en de scheiding tussen individuen en groepen” schrijft Franciscus. “De digitale wereld is een marktplaats, een ontmoetingsplek waar we elkander kunnen aanmoedigen of ontmoedigen, een goede discussie aangaan met elkaar of elkaar aanvallen. Met toegang tot een digitaal netwerk komt ook verantwoordelijkheid voor onze buur die we niet zien, maar die desalniettemin echt is en waardigheid heeft die dient te worden gerespecteerd.”

Hij is de eerste paus die religie inzet in de oproep tegen online pesterij en heeft hier onlangs verschillende bijeenkomsten over gehad met Eric Schmidt, de CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google, en de CEO van Apple, Tim Cook. Online pesterijen zijn al jaren een groeiend probleem en vooral het feit dat je anoniem kan blijven op het internet wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden. Daarop merkte de paus op dat de schermnaam waar je online tegen uitvalt geen robot is, maar een persoon.

“Email, SMS, sociale netwerken en online chats kunnen geheel menselijke vormen van communicatie zijn. Niet de technologie bepaalt of communicatie authentiek is, maar de mens en ons vermogen om verstandig om te gaan met de middelen die we ter beschikking hebben.”

“In een beschadigde, gefragmenteerde en gepolariseerde wereld is barmhartige communicatie een manier om een gezonde, vrije, en broederlijke verbondenheid te creëren tussen de kinderen van God en al onze broeders en zusters in onze menselijke familie.”

Bron:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail