goedemorgen maandag 07 maart 2016
Goed nieuws

Afval gooi je weg, voedsel eet je op!

voedselverspilling
Foto: Flickr.

inds juli 2015 is het voor Franse supermarkten verboden om voedsel weg te gooien. 0vergebleven producten moeten aan liefdadigheidsinstellingen en voedselbanken af worden gestaan. Daarnaast wordt voedsel dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie verwerkt tot veevoer en aan het einde van de keten staan compostering voor de landbouw of vergisting tot energie. Dit is een grote ontwikkeling, maar hier stopt het niet.

Waar het nu nog verplicht is om huismerkproducten te vernietigen, mogen supermarkten deze vanaf juli weggeven. In meer dan honderd restaurants in Parijs kunnen klanten hun restjes mee naar huis nemen in de ‘box anti-gaspi.’ En ook zal de strijd tegen voedselverspilling een onderwerp in het schoolcurriculum worden.

Niet alleen de Franse overheid is bezig met maatregelen tegen voedselverspilling. Ook Nederland draagt haar steentje bij: zo stond Kromkommer in de Markthal in Rotterdam met een pop-up shop. De kenmerkende kromme, ‘lelijke’ groenten in werkelijk alle vormen en maten werden daar als soep verkocht, maar hun initiatief reikt veel verder dan een eenmalig evenement. Zo zijn ze gestart met een vlogserie waarin de groenteketen onder de aandacht wordt gebracht. Ook de voedselfabriek in Veghel, een initiatief van Bob Hutten, gaat voedselverspilling tegen door afgeschreven groenten te verwerken in sauzen, soepen en ragout.

Een minder voor de hand liggende manier om voedselverspilling tegen te gaan, kwam vanuit de kleine brouwerij Brussel Beer Project. Sinds eind 2015 brouwen zij Babylone: een bier gemaakt van gerecycled brood.

Op Kliekipedia vind je tips hoe je je eigen verspilling tegen kunt gaan en ook het Voedingscentrum heeft in samenwerking met Damn Food Waste een aantal tips en aanwijzingen over het tegengaan van verspilling opgesteld.

Bron:

Steden in transitie

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail