goedemorgen dinsdag 14 februari 2017
Goed nieuws

Aardig zijn voor je medemens is gezond voor jezelf!

Foto: Flickr.

et is van 14 tot 20 februari week van de goede daden! Een goede daad doen voor een vreemde of bekende geeft je een goed gevoel, maar wat zijn concreet de voordelen voor de gezondheid en hoe is deze week ontstaan?

Deze week wordt er extra aandacht besteedt aan ‘random acts of kindness’ ofwel, goede daden. Het geeft een fantastisch gevoel om iets voor je medemens te doen, maar ook je lichaam reageert op jouw goede daad. Zo produceren mensen die vriendelijk zijn 23% minder cortisol, het stresshormoon, en worden ze langzamer oud dan de gemiddelde mens. Uit onderzoek blijkt ook dat vriendelijk zijn, leidt tot meer energie en gezondheid en zelfs alleen al het zien van vriendelijkheid doet je goed!

President Clinton erkende de ‘Random Acts of Kindness Week’ in 1995 en sindsdien worden er iedere februari vriendelijkheid en goede daden verspreid. Op social media wordt het inmiddels afgekort tot #RAK. Maar het is niet begonnen bij Clinton. Anne Herbert zat in een restaurant toen ze inspiratie kreeg en de volgende woorden op een placemat neerkrabbelde “doe willekeurig goede daden en redeloze mooie daden.” In 1980 werd dit idee een initiatief in een tijdschrift gepubliceerd en een decennium later kwam er een boek over uit.

Vriendelijkheid verspreidt zich makkelijk en moeiteloos. Onderzoek van Stanford University wijst uit dat wanneer mensen vriendelijke woorden ontvangen of er goede daden voor hen gedaan worden, ze automatisch geneigd zijn om zich vriendelijk tegen anderen te gedragen en de vrijgevigheid verder te verspreiden.

Dus hoe kunnen wij zelf beginnen met het verspreiden van de vriendelijkheid? Het kan al zo simpel zijn als een praatje maken met degene die met je in een rij staat, of zelfs al glimlachen naar de mensen die je tegenkomt!

Bron:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail