goedemorgen zaterdag 27 februari 2016
Goed nieuws

29 februari: een extra dag om de wereld een betere plek te maken

Red de aarde
Foto: Come Perfect

it jaar is het weer een schrikkeljaar: een jaar met een extra dag. Mensen die op 29 februari geboren zijn, kunnen voor het eerst in vier jaar weer hun verjaardag op de dag zelf vieren. Daarnaast geeft het ons een dag extra om van de wereld een betere plek te maken. 

Dat moeten ze in Canada hebben gedacht toen ze het 'Leap Year Manifesto' opzetten. 29 februari luidt een periode van verschillende lezingen, demonstraties en filmvertoningen in, allemaal met het thema: duurzame energie en economie. 

Kleine stappen zijn niet meer genoeg. 2016 is the year to leap.

De reden dat we elke vier jaar een extra dag aan het jaar toevoegen is zodat onze kalenders synchroon blijven lopen met de ronde die de aarde om de zon maakt. Dit doen we, omdat het makkelijker is om onze menselijke systemen, zoals kalenders, te veranderen, dan het is om natuurwetten te veranderen. Het schrikkeljaar van 2016 is volgens de organisatie de perfecte gelegenheid om te beginnen met het veranderen van nog meer menselijke systemen: die van energiewinning en economie. 

'The Leap Year Manifesto' is opgezet in Canada, maar heeft zich over de hele wereld verspreid. Ook dichterbij huis zijn bijeenkomsten bij te wonen, zoals in Duitsland en in België. In Nederland wordt er echter ook nagedacht over energie en de extra dag van het jaar. In 's Heeren Loo Ermelo wordt bijvoorbeeld een Warmetruiendag georganiseerd om energie te besparen. Op de site van 'The Leap Year Manifesto' kun je bekijken wat de organisatie allemaal doet en wat er bij ons in de buurt wordt georganiseerd. 

Bron:

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail