goedemorgen woensdag 18 oktober 2017
Ogen blik

Geneeskracht van frambozen

De helderrode, zoete framboos behoort tot de rozenfamilie en is het zusje van de braam. In de 16e eeuw werd de framboos al aanbevolen, door wetenschapper Rembert Dodoens, als medicijn tegen oogziekten. De vele antioxidanten in frambozen voorkomen oogstaar.

Frambozen zijn erg gezond, ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen, en ze zijn rijk aan vezels. Daarnaast is de framboos een goede bron van tannine, ook wel ellagzuur, een stof die erg belangrijk is voor de menselijke gezondheid. Zo werken ze celschade en DNA-schade tegen en is het een vrucht die het risico's op het krijgen van ernstige ziektes verkleind.

Weterschappelijk onderzoek in het journal Biofactors toont aan dat de framboos een driemaal zo grote antioxidantwerking heeft dan die van kiwi’s en tweemaal als die van tomaten. Vooral vitamine C en ellagzuur zijn actief werkzaam als antiocidant. Ook is de framboos goed voor sporters. Het bevorderd spierherstel na grote fysieke inspanningen. 

Kortom, deze zoete vruchten zijn niet mis. Een bakje frambozen door de salade dan maar? 

Delen

    Ook anderen inspireren?

  • Opslaan
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail

Heeft u een bijzondere foto die inspireert of een ander perspectief laat zien?

Tip de redactie